Skolmaten på Sunnerbogymnasiet

Skollunchen på Sunnerbogymnasiet, är den bra eller dålig och har den blivit sämre genom åren? Vi har intervjuat elever, lärare samt skollunchchefen på Sunnerbogymnasiet under tilldelade lektioner för att ta reda på sanningen.

Under lång tid har det cirkulerat klagomål kring skollunchen på Sunnerbogymnasiet. Vi har tagit uppdraget att utreda om det faktiskt kan vara så att skollunchen blivit sämre. Vi har gått runt och frågat elever samt lärare vad de tycker är bra, dåligt och kan förbättras. Många lärare har sagt att de endast äter skollunchen när det låter gott och svarat att de äter skollunchen ett par gånger per månaden, medan andra har svarat att de näst intill alltid äter matlådor för ekonomiska skäl. Alla elever vi intervjuat har svarat att fisken samt soppan är något man hade kunnat tagit bort. Eller gjort ett alternativ som är godare med till exempel fisk. Vi frågade även lärare som pedagogiskt äter skollunchen med eleverna. De sa att det var bättre för 7–8 år sedan då det var mer smak i maten. De sa att det var en bra variation, men att se mer ris skulle uppskattas. Kanske mer tillbehör till soppan så folk lockas och äter den mer då det förklarar det som att parkeringen blir tom dagar det serveras soppa då eleverna äter ute.

Nu skulle vi undersöka detta och få svar på frågan, Har skollunchen blivit sämre eller bättre genom åren? Vi intervjuade skollunch chefen Jim där vi fick mycket utförliga svar. Han förklarar att det ligger mycket bakom varför skollunchen är så som den är. är så som den är. Fisken är för att vi i samhället allmänt inte äter det tillräckligt och därför är det bra att få in det genom skollunchen. Mycket hade även med miljöpåverkan att göra. Varför vi får mycket vegetariskt är eftersom köttindustrin har extremt stor

inverkan på utsläpp med mera. Då köket gör ca 6000 luncher per dag så krävs det mycket kött. Jim beskriver det som att vi alla måste hjälpas åt att ändra saker och ta hand om vår jord. Tillbehör och liknande så som ketchup eller ost finns inte ofta då ketchup näst intill bara innehåller socker och ost är dyrt. Då köket bara har 13 kronor per portion att röra sig på. Denna summa har inte heller höjts i samband med inflationen. 

Så har den blivit sämre? Från vissa håll ja, men i helhet har vi enligt Jim en fantastisk lunch med mycket näring. Finns det saker som kan bättres, absolut. Det finns alltid.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *